web analytics
Fotoquelle: jobbik.hu

Die Organisatoren der Lehrerdemonstration vom 15. März hatten für den Fall, dass Ministerpräsident Viktor Orbán und Staatspräsident János Áder nicht bis 23. März wegen der Fehler, welche sie in den letzten sechs Jahren begangen haben, um Vergebung bitten, eine einstündige Arbeitsniederlegung am 30. März angekündigt.

Obwohl eine Woche später Staatssekretär Rétvári angekündigt hatte, die zentrale Lenkung der Bildungseinrichtungen durch die sog. “Klebelsberg Zentrale für Institutionshaltung” *) im Sommer aufzuheben, war dies für die Organisatoren der Lehrerbewegung nicht genug. Aus ihrer Sicht ändert sich durch die Schließung der Klebelsberg Zentrale nichts an der Gesamtsituation.

Der Streik begann am Mittwoch um acht Uhr früh; Dutzende von Schulen nahmen daran teil. Das Beitragsbild zeigt die Streikpositionen im ganzen Land.

Da das ungarische Streikgesetz keine Arbeitsniederlegungen durch Staatsbedienstete erlaubt, protestierten Lehrer und Schüler in Form des “zivilen Ungehorsams”.

So sah der von der Lehrerbewegung ausgerufene einstündige “zivile Ungehorsam” vor dem Kölcsey-Gymnasium in Budapest aus:

István Pukli, der Direktor des Teleki-Gymnasiums, einer der wichtigsten Organisatoren der Demonstrationen, spricht vor der Presse:

Schüler und Lehrer vor dem Radnóti-Gymnasium:

Alle Fotos: © 2016 Balázs Béli

Quelle: http://alfahir.hu/diakok_es_tanarok_vonultak_ki_az_iskolak_ele

*) Die “Klebelsberg Zentrale für Institutionshaltung” ist das Ergebnis der Zentralisierung des ungarischen Schulsystems; dabei bekamen bisher alle Schulen im ganzen Land ihre Finanzmittel von der Zentrale, wobei sich aber ständig Probleme ergaben. (Anm.d.Übers.)

*   *   *

Kritik der Jobbik: in der Bildungspolitik fehlt eine wirkliche Debatte

Parteichef Gábor Vona erklärte auf einer Pressekonferenz im Zuge der von der Jobbik ins Leben gerufenen Echten Nationalen Konsultation am Dienstag in Veszprém, dass man “anstelle einer gegenseitigen Verurteilung und statt andauernder politischen Hysterie und Kampagnenführung” zu einer konstruktiven Diskussion und einer professionellen Suche nach Lösungen zurückkehren solle.

Vona forderte, dass “zwischen den verschiedenen Interessengruppen, der Regierung, den Experten, den Eltern, Studenten und Schülern keine Mauern, sondern Brücken errichtet werden sollen.”

Vona wies aber auch darauf hin, dass Ungarn bei den Bildungsausgaben in Relation zum BIP bzw. zum Gesamtbudget im regionalen Vergleich zu den Nachzüglern in Europa gehöre. Daher solle von der Regierung “zumindest auf der Ebene unserer europäischen Mitbewerber” die Mittel für die Ausbildung erhöht werden.

Zur Umwandlung der “Klebelsberg Zentrale für Institutionshaltung” stellte der Parteivorsitzende fest, dass die Jobbik der Ansicht sei, dass dem Staat zwar eine starke Rolle im Bildungsbereich zukomme, dass diese Rolle jedoch keine exklusive sein dürfe.

Daher sollten die örtlichen Behörden – soferne sie dies beabsichtigten – die Möglichkeit erhalten, regionale Bildungseinrichtungen zu unterhalten.

Quelle: http://alfahir.hu/ma_nincs_erdemi_vita_az_oktataspolitikarol

[hidepost]
http://alfahir.hu/diakok_es_tanarok_vonultak_ki_az_iskolak_ele

DIÁKOK ÉS TANÁROK VONULTAK KI AZ ISKOLÁK ELÉ

A március 15-i pedagógustüntetésen jelentették be a szervezők, hogy amennyiben Orbán Viktor kormányfő és Áder János államfő március 23-ig nem kér bocsánatot az elmúlt 6 évben elkövetett hibákért, akkor március 30-án 1 órás munkabeszüntetés lesz.

Noha egy héttel később a Rétvári államtitkár bejelentette, hogy még a nyáron megszüntetik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, azaz a Kliket, a pedagógusokat szervező Tanítanék Mozgalomnak ez nem volt elég. Álláspontjuk szerint ugyanis a KLIK megszüntetése után a helyzet változatlan maradhat.

A sztrájk szerda reggel nyolc órakor kezdődött, és több tucat iskola csatlakozott hozzá. Az eseményhez néhány szakszervezet is bejelentkezett támogatónak.

A szervezők egy térképen jelölték be a sztrájkok helyszíneit:

Mivel a sztrájktörvény nem teszi lehetővé a munkabeszüntetést, hivatalosan polgári engedetlenségként tiltakoztak a pedagógusok és a diákok.

Így nézett ki a Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlensége az egyik helyszínen, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt:
http://alfahir.hu/sites/default/files/kepek/2016_03/diak1.jpg

Pukli Istvánt, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját, a megmozdulások egyik főszervezőjét elnyelte a sajtósok hada:
http://alfahir.hu/sites/default/files/kepek/2016_03/02.jpg

A Radnótit körbevették a diákok és tanáraik:
http://alfahir.hu/sites/default/files/kepek/2016_03/04.jpg

(Fotók: Béli Balázs)

++

http://alfahir.hu/ma_nincs_erdemi_vita_az_oktataspolitikarol

MA NINCS ÉRDEMI VITA AZ OKTATÁSPOLITIKÁRÓL

Vona Gábor a Jobbik által indított Valódi Nemzeti Konzultációról szóló lakossági fórum előtti keddi veszprémi sajtótájékoztatóján azt mondta: “egymás megbélyegzése, a folyamatos politikai hisztériakeltés és kampányolás” helyett vissza kellene térni a konstruktív vitához és a szakmai megoldások kereséséhez.

“A különféle érdekelt csoportok, a kormány, a szakma, a szülők, a diákok és a gyermekek között nem falakat kell építeni, hanem hidakat”
– tette hozzá az ellenzéki párt elnöke.

Vona Gábor arról is beszélt, ha a GDP-hez vagy akár a központi költségvetéshez viszonyítjuk az oktatásra fordított összeget, regionális összehasonlításban is sereghajtók vagyunk Európában. Ezért a Jobbik kormányra kerülése esetén “legalább a regionális versenytársaink szintjére” emelné az oktatás finanszírozásának mértékét- fogalmazott.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról szólva a pártelnök megjegyezte, a Jobbik álláspontja szerint az állam erős szerepére szüksége van az oktatási rendszernek, de ez nem lehet kizárólagos.

Szerinte
az önkormányzatoknak – ahol erre van szándék – meg kell adni a lehetőséget, hogy fenntartóivá váljanak az oktatási intézményeknek.

Rig Lajos, a párt Veszprém megyei országgyűlési képviselője azt mondta: annak ellenére, hogy a kormány 500 milliárd forintot fektetett az egészségügyi infrastruktúra javításába, választókerületében van olyan kórház, amely bár átesett egy kétmilliárdos beruházáson, olyan “elhasznált, túlhasznált és elavult” műszerekkel vizsgálják a betegeket, amelyek a magyar egészségügyben már nem megfelelőek.

A Jobbik valódi nemzeti konzultációjával az ilyen problémákat is feltárná
– tette hozzá.

Képviselőtársa, Kepli Lajos a konzultációról úgy fogalmazott:

fontos, hogy a korrupcióról, illetve az oktatás és az egészségügy helyzetéről átfogó tájékoztatást kapjanak a vidéken és a fővárosban élő emberektől és tájékoztassák őket arról, ami a parlamentben történik nap mint nap.
[/hidepost]

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert