web analytics
David Cameron und Viktor Orbán (Bildquelle: visegradpost.com)

Im Zusammenhang mit der am Donnerstag stattfindenden Abstimmung über die Mitgliedschaft Großbritanniens in der EU (“Brexit”) veröffentlicht die ungarische Regierung in der heutigen Ausgabe der Daily Mail eine Anzeige, in der sie für den Verbleib Großbritanniens in der EU argumentiert. Im Text heißt es: „Die Entscheidung liegt bei euch, aber ich [= offensichtlich ist Ministerpräsident Viktor Orbán gemeint] möchte, dass ihr wisst, dass Ungarn als Mitglied der Europäischen Union stolz zu euch steht.”

12050217_4797a4a5c0c1da23bd10595c7905ebd7_wm-253x300

Regierungssprecher Zoltán Kovács erklärte dazu gegenüber der ungarischen Nachrichtenagentur MTI, dass die britische EU-Mitgliedschaft für Ungarn sehr wichtig sei, weil ein starkes Europa nur durch die Zusammenarbeit den großen Mitgliedstaaten verwirklicht werden könne. Die ungarische Regierung sei des öfteren der „Europa-Feindlichkeit” beschuldigt worden, doch ihre nunmehrige “pro-europäische Haltung” zeige, dass sie sehr wohl an die EU glaube, auch wenn sie sich in vielen Fällen die Zukunft des Kontinents ganz anders vorstelle, so Kovács.

Quelle: http://mandiner.hu/cikk/20160619_a_brexit_ellen_kampanyol_a_magyar_kormany, http://visegradpost.com/fr/2016/06/20/orban-contre-le-brexit/

[hidepost]
A Brexit ellen kampányol a magyar kormány
2016. június 19. 12:34

A Daily Mail hétfői számában jelentet meg hirdetést a magyar kormány, melyben Nagy-Britannia uniós tagságának megőrzése mellett érvelnek majd. A kabinet eredetileg szombaton tette volna közzé kampányhirdetését, de Jo Cox halála miatt ezt hétfőre halasztották.

A magyar kormány Nagy-Britannia európai uniós tagságának megőrzése mellett érvelő hirdetést jelentet meg hétfőn a brit sajtóban – erősítette meg Kovács Zoltán kormányszóvivő az erről szóló német sajtóértesüléseket vasárnap, az MTI-nek nyilatkozva. Kiemelte, hogy Magyarország szerint Nagy-Britannia uniós tagsága azért fontos, mert az erős Európa a nagy tagállamok együttműködésével valósítható meg. A magyar kormányt sokszor vádolták Európa-ellenességgel, azonban mostani „pro-európai hozzáállása” is jól mutatja, hogy elszántan és szilárdan hisz az unió által elért eredmények fontosságában, még ha sok esetben másként is képzeli el a kontinens jövőjét – fejtette ki a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán elmondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelenő hirdetést eredetileg szombaton szerették volna megjelentetni, de két nappal elhalasztották a nyilvánosságra hozatalt, tekintettel a Jo Cox munkáspárti képviselő meggyilkolása miatti kampánycsendre. A kormányszóvivő felidézte továbbá, hogy pénteken Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tájékoztatta német tárgyalópartnereit a magyar kormány álláspontjáról, hétfőn pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teszi majd meg ugyanezt Luxembourgban, a külügyminiszterek uniós tanácskozásán.

A német Bild internetes kiadásában közölte elsőként, hogy a magyar kormány hirdetésben áll ki Nagy-Britannia EU-tagsága mellett. „A döntés a tietek, de Magyarország büszke arra, hogy veletek együtt az Európai Unió tagja lehet” – a lap szerint a magyar kormány ezt a szöveget jelenteti majd meg a brit The Daily Mailben.

[/hidepost]

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert